Kurumumuz Eğitim ve Öğretim Servisinde Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün 27.07.2007 tarih ve 46/1 ile 01.01.2006 tarih ve 51 Nolu Genelgeleri, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan protokoller doğrultusunda eğitim-öğretim, iş ve meslek eğitimi, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri ile kütüphane çalışmalarını yürütmektedir.
Kuruma gelen hükümlüler ile kuruma girişlerinde görüşülerek eğitim-öğrenim durumları ve meslekleri verdikleri beyanlarına göre tespit edilmektedir. Eğitim-Öğrenim durumu tespit edilen hükümlülere gerekli bilgilendirmeler yapılarak, Kurumda bulunduğu süre boyunca eğitim-öğretimine kaldığı yerden devam edebileceği hususunda özendirici ve ikna etmeye yönelik bir çalışma sergilenmektedir.
Kurumumuzda bulunan hükümlülerin Atatürk İlke ve İnkılâpları doğrultusunda, çağdaş infaz anlayışına uygun olarak serbest zamanlarını eğitim-öğretim ve kültürel faaliyetlerle değerlendirmelerini sağlamak, onların toplumda kabul edilebilir düşünce ve davranışları benimsemelerine, topluma yararlı birer insan olarak yetişmelerine, kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla Tüzük, Yönetmelik, Genelgeler ve Müfredat Programına uygun olarak hareket edilmektedir.
Kurumumuz Eğitim ve Öğretim Servisi ana başlıkları ile aşağıda belirtilen çalışmaları yürütmektedir.
- 1. ve 2. Kademe Okuma-Yazma Kursları
- Açık Öğretim Ortaokulu Çalışmaları
- Açık Öğretim Lisesi Çalışmaları
- Açık Öğretim Fakültesi Çalışmaları
- Örgün Eğitim (Ortaöğretim ve Yükseköğretim) Çalışmaları
- Kütüphane Çalışmaları
- İş ve Meslek Eğitimi Kursları
- Sosyal ve Kültürel Faaliyetler
- Sosyal ve Kültürel Kurslar
- Konferanslar
- Sportif Faaliyetler
- Konser ve Müzik Çalışmaları
e) Sinema Gösterimi
f) Kitap Okuma Çalışmaları
g) Ulusal Bayramlar
Kurumumuza gelen her hükümlüye öğrenim durumları sorulmakta; okuma-yazma bilmediği tespit edilen, 65 yaş altı ve sağlık durumu elverişli hükümlüler 1.Kademe Okuma-Yazma Kursuna alınmaktadır. 65 yaş üstü hükümlü için gönüllük şartı aranmaktadır. 1. Kademe Okuma-Yazma Kursları seviye tespit sınavı olarak da yapılmakta olup, sınavda başarı gösteren hükümlülere ‘’Okur – Yazar Belgesi” verilmektedir.
Zorunlu temel eğitimin 4+4+4 olması nedeniyle ilkokulu dışarıdan bitirme sınavları kaldırılarak yerine 2. Kademe Okuma-Yazma Kursu sonunda yapılan sınavda başarı gösteren hükümlülere ilkokul diploması yerine geçen “Yetişkinler 2. Kademe Başarı Belgesi” verilmektedir.
2.Kademe Okuma-Yazma Kursunu tamamlayan hükümlü ile ilkokul mezunu olan ya da ortaokulun 5,6,7,8. sınıflarından ayrılan ve kuruma yeni gelen hükümlü tespit edilerek zamanı geldiğinde Açık Öğretim Ortaokuluna kaydedilmektedir.
Açık Öğretim Lisesi başvuru tarihleri, şartları, sınav dönemleri, istenilen belgeler eğitim birimince hükümlülere duyurulmakta; gerekli şartları taşıyanlar kayıt olmaktadır.
Gerekli şartları taşıyan hükümlülere rehberlik yapılarak Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına (YKS) katılmaları teşvik edilmektedir.
Anadolu Üniversitesi AÖF’ye kayıtlı 2 hükümlümüz ve Erzurum Atatürk Üniversitesi AÖF’ye kayıtlı 1 hükümlümüz eğitimine devam etmektedir.Ayrıca 2 öğrencimiz örgün eğitimine devam etmektedir.
Kurumumuzda hükümlülerin serbest zamanlarını kitap okuyarak değerlendirmesi, eğitim ve iyileştirme çalışmalarının istenilen düzeye çıkarılması için çeşitli yollardan temin edilen kitaplar eğitim kurulu tarafından incelendikten sonra kurum kütüphanesine kabul edilmektedir.
Kütüphanemiz hükümlülerin her zaman kitap alıp verebilmesi amacıyla kullanıma hazır haldedir. Kurumumuz kütüphane kitap listeleri ile İlçe Halk Kütüphanesi kitap listeleri mevcut olup, koğuşların blok girişlerinde (toplam 4 adet liste) hükümlülerin istifadesine sunulmuştur. Hükümlü yakınları tarafından gönderilen yayınlar İl Emniyet Müdürlüğünün yasak yayınlar listesi baz alınarak inceleme yapıldıktan sonra ilgili kişilere teslim edilmektedir.
Kütüphanemizde bulunan kitapları elden geçirme, güncelleme, düşüm ve UYAP sistemine kayıt işlemleri devam etmekte olup , kütüphanemiz UYAP sistemine kayıtlı toplam 1846 adet kitap bulunmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan ilgili protokol gereğince İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile sürekli iş birliği yapılarak hükümlülerin eğitimleri ile ilgili iş ve meslek edindirmeye yönelik kurslar düzenlenmektedir. Hükümlülerin verimli üretken bireyler olarak toplum yaşamına uyumlarını sağlamak, tahliyelerinden sonra gelir getirecek bir meslek edinmelerine yardımcı olmak amacıyla iş ve meslek kursları açılmaktadır, Kurumumuzda pide yapımı , düz dikiş terzi, satranç,girişimcilik, okuma yazma kurslarımız devam etmektedir.
Kurumumuzda 5 derslik , çiğ köfte atölyesi , tatlı atölyesi, cezerye üretim atölyesi , mantı atölyesi , fırın(ekmek üretim atölyesi) , tarım atölyeleri (sera) , terzi atölyesi , yiyecek içecek üretim atölyesi(mutfak) , demir doğrama atölyesi , ahşap doğrama atölyesi , el sanatları sınıfı, e sınav odası , berberhane, açık spor sahası , kapalı spor salonu, konferans salonu kurslar için hükümlü istifadesine sunulmuştur.
Kurumumuzda bulunan hükümlülerin morallerini yükseltmek, serbest zamanlarını değerlendirmek, arkadaşlık, kardeşlik, birlik ve beraberlik açısından kaynaşabilmelerini sağlamak amacıyla sosyal ve kültürel faaliyetlere önem verilmektedir.
Kurumumuzda 1 Açık Spor Alanı, 1 Kapalı Spor Alanı bulunmaktadır. Hükümlüler her gün 17:00’dan sonra ve hafta sonları düzenli olarak futbol ,basketbol ,voleybol oynama imkanına sahiptirler.
Alifakı mahallesi Alifakı sokak Tarsus Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü no:246 Tarsus\MERSİN
(0324) 644 61 18
Faks: (0324) 644 63 21
tarsusacikadalet.gov.tr